Mad er en af de tunge poster på budgettet. Nogle gange kan man føle, at man bliver nødt til at leve af de billigste frostpizzaer og pasta med tomatsovs. Det behøver man ikke. Hvis man vil spare penge på mad skal man bare være indstillet på at bruge lidt mere tid i køkkenet.
Der er nogle basisvarer, man altid skal have hjemme - og som rækker til adskillige kokkerier:
Olivenolie (Nettos den billige er god nok) - Rapsolie/solsikkeolie (igen er den billigste fin) - Hvedemel - Grahamsmel - Hakkede tomater på dåse - Løg - Hvidløg - Kartofler - Pasta - Ris
Must have krydderier: Salt - Peber - Timian - Basilikum - Garam Marsala - Karry - Cayenne peber - Paprika
F.eks. kan man bage en pizza til 4-6 personer for 30,- kr. (forudsat at man har sine basisvarer i skabet). Bruger man rester fra kølskabet, koster pizzaen kun dejen og lidt tomatpure (i alt 4 kr.)!
PIZZA til 4-6 personer / eller til 2-3 personer i 2 dage :)
Dejen:
400 g hvedemel - erstat evt. 100 g hvedemel med 100 g grahamsmel for en sundere dej.
3 dl lunkent vand
40 g gær (1 kr)
2 tsk mælk (0,25 kr)
2 spsk. olivenolie
½ tsk salt
Opløs gæren i det lunkne vand. Hæld mælk, olivenolie og salt i og rør godt rundt. Tilsæt melet lidt efter lidt. Dejen skal være glat og æltes godt igennem. Læg et rent viskestykke over skålen og lad dejen hæve et lunt sted i 20 minutter.
Når de 20 minutter er gået æltes dejen godt igennem. Put mel på bordet, så den ikke hænger fast. Del den i to. Tryk den ene dej klump flad - brug evt en bagerulle. Læg den over på en bageplade med bagepapir på. Pizzabunden skal fylde næsten hele bagepladen. Gentag processen med den anden klump dej. Lad dejen efterhæve med viskestykker over i 10 minutter.
Fyldet:
2 dåser hakkede tomater (8 kr.) - eller to dåser tomatpure (2 kr.) i en snæver vending.
salt
olivenolie (0,25 kr)
200 g. revet mozzarellaost (12 kr.)
1 pakke salami/pepperoni (10 kr)
Hæld en dåse hakkede tomater på hver pizzabund. Fordel en halv pakke pepperoni og mozzarella på hver pizza. Drys lidt basilikum (frisk eller tørret) hen over osten og afslut med nogle dryp olivenolie.
Bag hver pizza i ca. 12 minutter ved 200 grader celsius til osten får farve.
Husk at pizza er en rigtig god løsning, når man har rester i køleskabet. Lav din basisdej (eller halvdelen af den hvis du kun vil lave 1 pizza) og brug evt. en dåse tomatpure som erstatning for hakkede tomater på bunden. "Pynt" den med rester som f.eks. lidt kødsovs, oliven, kapers, skinke, kylling, aubergine, squash, snittet peberfrugt eller hvad du nu har liggende.
Velbekommen :)
No comments:
Post a Comment